Souhrnné hlášení od 1.1.2010

Od 1.1.2010 dochází k zásadní změně v podávání Souhrnného hlášení. Souhrnné hlášení bude nově podáváno i na poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě, kdy povinnost přiznat a zaplatit daň má příjemce služby. Dle nových ustanovení zákona o DPH dochází ke změně lhůty a formy podávání Souhrnného hlášení.  Souhrnné hlášení se od 1.1.2010 bude podávat na tiskopise vydaném MFČR, ale pouze ve formě datové zprávy, která je opatřená uznávaným elektronickým podpisem nebo která je odeslána prostřednictvím datové schránky, vždy ve formátu, struktuře a s údaji stanovenými správcem daně. Souhrnné hlášení tedy již nebude možné podávat v listinné podobě! Lhůta pro podání Souhrnného hlášení se mění ze čtvrtletní na měsíční. U všech plátců DPH (jak měsíčních, tak i čtvrtletních) je lhůta stejná a jejich povinností je do 25 dnů po skončení předchozího kalendářního měsíce podat Souhrnné hlášení. V novém zákoně o DPH však existuje výjimka pro nový případ, týkající se poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě (s povinností přiznat a zaplatit daň, kterou má příjemce služby), kdy je umožněno Souhrnné hlášení podávat současně s daňovým přiznáním ve lhůtě pro jeho podání. Čtvrtletním plátcům tak v těchto případech vzniká povinnost předložit Souhrnné hlášení za kalendářní čtvrtletí.

Řešení v programu SlimOffice
V současné době připravujeme akualizaci programu SlimOffice, která postihne možnost elektronického odesílání Souhrnného hlášení ve formě datové zprávy s možností připojení elektronického podpisu, a to přímo z programu, bez nutnosti dalších exportů či přepisování údajů do dalších formulářů. Uvedená aktualizace bude dostupná v sekci SlimOffice > Ke stažení, která je přístupná registrovaným uživatelům. Aktualizaci programu bude možné stáhnout od konce ledna 2010.

Řešení v programu Český podnikatel
Uživatelé programu Český podnikatel zpracují prostřednictvím programu pouze "podklady" pro následné elektronické podání Souhrnného hlášení. Tzn. v programu Český podnikatel se Souhrnné hlášení zpracuje obvyklým způsobem (tak jako dosud) a samotné elektronické podání se provede prostřednictvím aplikace "Elektronická podání pro daňovou správu - EPO". Aplikace EPO je přístupná na internetových stránkách http://eds.mfcr.cz.

Pozn.: Řešení režimu poskytnutí služby s místem plnění v jiném členském státě, kdy povinnost přiznat a zaplatit daň má příjemce služby je pro programy SlimOffice a Český podnikatel popsáno v sekci FAQ (časté dotazy) - pouze pro registrované uživatele.