Novinky v programu SlimOffice 6.1 (build 13779 - 13924)

22.12.2023: Aktualizace SlimOffice 6.1 (13779 - 13924)

Upozornění: Aktualizaci SlimOffice 6.1 (13924) je možné spustit na verzi SlimOffice 6.1 (13650) a vyšší.

Účetnictví

  • Tiskové sestavy - Rozvaha - ve filtru se nyní defaultně nastavuje příznak Součty analytických účtů (stejně jako je nastaveno ve Výsledovce).

Prodej

  • Zálohy - Zálohové listy vydané - vytvořeny nové tiskové sestavy: ZalVy301 Zálohový list vydaný - proformafaktura - německy, ZalVy302 Zálohový list vydaný - daňový doklad - německy.
  • Tiskové sestavy - Obchodní sestavy - Ziskovost zboží - rozšíření a úprava sestavy. Rozšířeno o možnost sestavení podle = sortimentní skupiny nebo zboží, třídění podle = zboží, zisk v Kč nebo zisk v cj. V případě sestavení podle sortimentní skupiny se třídění uplatňuje v rámci sortimentní skupiny. V případě sestavení podle zboží se sestava neseskupuje a třídění se provádí v rámci celé sestavy. V závěru sestavy je možné zaškrtnutím v předfiltru zpracovat graf s možností zadání počtu položek zobrazených v grafu.
  • Ostatní - Import z ISDOC XML - úprava dotažení střediska do hlavičky dokladu, pokud je vyplněno v řadě dokladu (např. FV). V rozpisu DPH zůstává středisko dotažené z kódu prodeje.

Nákup

  • Ostatní - Import z ISDOC XML - úprava dotažení střediska do hlavičky dokladu, pokud je vyplněno v řadě dokladu (např. FD). V rozpisu DPH zůstává středisko dotažené z kódu nákupu.

Banka

  • Bankovní výpisy - úprava systému párování s využitím nového parametru uživatele Sloučení funkcí párování a přenosu do úhrad do jednoho kroku. Při nastaveném parametru se po napárování řádku BV na příslušný doklad současně automaticky provede i přenos do úhrad.
  • Bankovní výpisy - vytvořen nový parametr uživatele - Banka - Párování BV v cyklu. Na tento parametr se funkce Automatické párování a Přiřazení kódu debetu/kreditu chovají jinak. Po napárování nebo přiřazení kódu se zobrazuje browser obsahující napárované řádky bankovních výpisů. Po prohlédnutí a zavření tohoto okna se zobrazí zbylé nenapárované řádky BV a je možné pokračovat v párování nebo přiřazování kódů (bez nutnosti otevírání browseru přes menu).
  • Bankovní výpisy - Rozpis řádků pro typ řádku BV = hromadný - do browseru doplněna položka Rozdíl (vyčíslení rozdílu mezi celkovou částkou řádku a součtem jednotlivých řádků v rozpisu řádků BV).
  • Katalogy - Směrové kódy bank - aktualizace číselníku podle údajů ČNB k 1.11.2023.
  • Katalogy - Bankovní účty - při pořízení nového záznamu se nově generuje IBAN podle předčíslí, čísla účtu, kódu banky a země (pro CZ a SK). Na detailu doplněno nové tlačítko pro možnost vygenerování IBAN (pro případy, kde IBAN není dosud vyplněn).
  • Katalogy - Bankovní účty - po dotažení kódu banky se nově dotahuje SWIFT (pokud je u kódu banky vyplněn).

Sklady

  • SPC=EShop: E-Shop - Velikosti - doplněno třídění podle Pořadí.

Daně

  • Katalogy - Sazby DPH - zavedeny nové sazby od 1.1.2024: snížená (sazba 1) = 12%, základní (sazba 2) = 21%.
  • Silniční daň - pro Přiznání k silniční dani od roku 2023 a dále se sloupce 21, 24, 25 a 26 zaokrouhlují na 2 desetinná místa.

Mzdy

  • Nové parametry výpočtu pro období od 1.1.2024 do 31.12.2024.
  • Zaměstnanci - Katalog zaměstnanců - doplněna sada nových tiskových sestav pro rok 2024: MzKz24007 Potvrzení o zdanitelných příjmech, MzKz24008 Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, MzKz24012 Potvrzení o době trvání zaměstnání (pro OSSZ), MzKz24013 Prohlášení k dani, MzKz24014 Žádost o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění, MzKz24017 Potvrzení zaměstnavatele druhého z poplatníků pro uplatnění nároku na daňové zvýhodnění, MzKz24018 Oznámení plátce daně, MzKz24019 Hlášení plátce daně o dani z příjmů vybírané srážkou, MzKz24020 Potvrzení o uplatňování slevy na děti k daňovému přiznání.
  • Zaměstnanci - Katalog zaměstnanců - Dávky NP - doplněny tiskové sestavy pro rok 2024: MzNemoc24001 Příloha k žádosti o dávku NP, MzNemoc24002 Hlášení zaměstnavatele při ukončení pracovní neschopnosti, MzNemoc24003 Žádost o změnu způsobu výplaty při dočasné pracovní neschopnosti.
  • Tiskové sestavy - OSSZ - Přehled o výši pojistného - vytvořena tisková sestava pro rok 2024: MzOSSZ24003 - Přehled o výši pojistného.
  • Daňová podání - Vyúčtování daně - Vyúčtování srážkové daně - nové tiskové sestavy MZVSRD23001 Vyúčtování srážkové daně, MZVSRD23002 Příloha.
  • Daňová podání - Vyúčtování daně - Vyúčtování daně ze závislé činnosti - nové tiskové sestavy MZVD23001 Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti, MZVD23002 Příloha č. 1, MZVD23003 Příloha č. 3, MZVD23004 Příloha č. 4.
  • Výpočty - Vyúčtování daně - Zaměstnanci - vytvořen nový výpočtový formulář pro roční vyúčtování daně roku 2023 a nová sestava MzRVD23001 Výpočet daně a daňového zvýhodnění.
  • Katalogy - Platové složky - pro platovou složku #ZAKLAD05 základní odměna - hodinová DPP nastaven příznak "Sledovat fond pracovní doby". Tento příznak je potřebný pro výpočet PHV a NZV u DPP. UPOZORNĚNÍ!: pro vlastní, ručně pořízené platové složky pro DPP (kódy bez počátečního znaku #) je potřeba příznak Sledovat fond pracovní doby zaškrtnout ručně! Pro tyto vlastní, ručně pořízené platové složky je potřeba spustit opravnou proceduru v Opravné procedury - Mzdy - Nastavení příznaku Sledovat fond pracovní doby v řádcích výpočtu. Tento postup je nutné provést před uzávěrkou měsíce 2023/12, aby došlo ke správnému výpočtu PHV u DPP za 4.Q.2023.
  • Zaměstnanci - Katalog zaměstnanců - příprava výpočtu dovolené u DPP od 1.1.2024. V období 2024/01 je nutné na všech kartách zaměstnanců s druhem pracovního poměru = DPP nastavit položky: Týdenní pracovní doba = 20 hod (tj. stanovená týdenní pracovní doba pro účely výpočtu dovolené u DPP) a Pracovní úvazek (hod/den). Pozor! tyto položky se vzájemně dopočítávají! Pokud to není žádoucí, je možné zaškrtnout příznak Nepřepočítávat. (Příklad: Týdenní pracovní doba = 20 hod, po potvrzení této položky se spočítá Pracovní úvazek = 4 hod/den. Zaškrtnutím příznaku Nepřepočítávat je pak možné opravit Pracovní úvazek např. na 1 hod/den a již nedojde k přepočítání položky Týdenní pracovní doba).
  • Katalog zaměstnanců - pro pracovní poměry = DPP (dohoda o provedení práce) navázán výpočet PHV a NZV.
  • Katalog zaměstnanců - do browseru doplněny sloupce PHV a NZV ze záložky Zaměstnanec. Jedná se o poslední známé údaje, které byly vypočteny v rámci uzávěrky posledního měsíce ve čtvrtletí.
  • Katalog zaměstnanců - Karta zaměstnance - vytvořeno nové zaškrtávací políčko "Žádost o roční zúčtování za předchozí rok". Tímto příznakem je možné označit zaměstnance, kteří o roční zúčtování daně požádali. V případě nastavení parametru klienta - Mzdy - Sledovat žádosti o roční zúčtování daně, se při přípravě Ročního zúčtování daně (Výpočty - Vyúčtování daně - Zaměstnanci) zpracují pouze zaměstnanci se zaškrtnutým příznakem Žádost o roční zúčtování za předchozí rok. V případě, kdy má zaměstnanec souběh více pracovních poměrů, postačí, že bude příznak zaškrtnutý alespoň u jednoho z pracovních poměrů. V takovém případě se zpracují příjmy ze všech pracovních poměrů.
  • Zaměstnanci - Katalog zaměstnanců - ČSSZ VREP - napojeno na podání HZUPN - tj. podání ze sestavy MzNemoc23002 a MzNemoc24002 Hlášení zaměstnavatele při ukončení pracovní neschopnosti. Dále napojeno podání ZZVDPN - tj. podání sestavy MzNemoc23003 a MzNemoc24003 Žádost o změnu způsobu výplaty při dočasné pracovní neschopnosti.
  • Tiskové sestavy - Potvrzení - MzRekPP/003 - Potvrzení o výši pracovního příjmu: v případě výběru více období je možné v předfiltru tiskové sestavy zaškrtnout volbu Rozpis po měsících. V takovém případě se pak vytisknou příjmy v jednotlivých měsících.
  • Výpočty - Docházka - zprovozněno mazání více označených záznamů.
  • Výpočty - Docházka - funkce Hromadné vložení napojena na parametr klienta - Mzdy - Nezobrazovat sloupce od a do v docházce. Při aktivním parametru se nezobrazuje možnost zadávat čas od a do (pouze počet hodin).

Katalogy a CRM

  • Katalog firem - Bankovní spojení - při pořízení nového záznamu se nově generuje IBAN podle předčíslí, čísla účtu, kódu banky a země (pro CZ a SK). Na detailu doplněno nové tlačítko pro možnost vygenerování IBAN (pro případy, kde IBAN není dosud vyplněn).
  • Katalog firem - Bankovní spojení - po dotažení kódu banky se nově dotahuje SWIFT (pokud je u kódu banky vyplněn).
  • Katalogy - PSČ - rozšíření kódu PSČ na 10 znaků.

Parametry a servis

  • Opravné procedury - Mzdy - Nastavení příznaku Sledovat fond pracovní doby v řádcích výpočtu. Tato opravná procedura slouží k doplnění příznaku Sledovat fond pracovní doby do výpočtů mezd od 1.10.2023 pro vybrané platové složky (zejména pro ty, které si uživatel pořídil sám) a pro správný výpočet PHV za 4.Q.2023. V případě, že si uživatel vytvořil vlastní platovou složku (např. pro odměnu DPP), je nutné nejprve ve Mzdy - Katalogy - Platové složky nastavit u této platové složky příznak Sledovat fond pracovní doby. Tyto kroky je potřeba provést před uzávěrkou měsíce 2023/12. Výpočet PHV se pak provádí v rámci uzávěrky 2023/12.
  • SPC=AODV (automatické odesílání datových výstupů): rozšíření o novou funkčnost pro odesílání, ukládání nebo exportování (libovolné) tiskové sestavy ve formátech PDF a CSV. Aktuálně napojeno na sestavy: NezaplPrep011 Rozbor pohledávek a závazků, Rozv001 Rozvaha, Vysl001 Výsledovka, Vysl007 Výsledovka srovnávací. V případě sestav rozvah a výsledovek se zpracují sestavy pro existující účetní běžné a příp. budoucí (pokud existuje).
  • Parametry - Nastavení klienta - drobné grafické uspořádání.

Obecné

  • Ve všech browserech je nově umožněno třídění podle vybraných položek a hledání podle prefixu dle vybraného sloupce. Nově je v každém browseru položka Třídit rozšířena o Označený sloupec. Pokud bude Označený sloupec vybrán, pak se po kliknutí na jakýkoli nadpis sloupce stává tento sloupec třídícím (data se dle tohoto sloupce setřídí). V případě, že se na nadpis tohoto sloupce klikne podruhé, sloupec se označí (podbarví šedou barvou) a tím se stává sloupcem, ve kterém je možné vyhledávat pomocí Prefixu. Díky této nově funkčnosti již není potřeba sloupec přemisťovat na první pozici, aby se na tento sloupec mohl použít Prefix. Dosavadní funkčnost však zůstává zachována a přemístění sloupce na první pozici s prefixovým vyhledáváním nadále funguje.
  • Do všech browserů doplněna nová ikona "Defaultní nastavení pro třídění, řazení, výběr a odznačení všech záznamů (Ctrl+D)". Pomocí této nové ikony se hodnoty v browseru (Třídění dle, Vzestupně A-Z/Sestupně Z-A, Výběr) defaultně nastaví tak, jako kdyby se nově browser otevíral.
  • Ve všech browserech v programu napojena zkratková klávesa Ctrl+A pro hromadné označení všech záznamů.